dental clinic calahonda

Red din tand med en rodbehandling

Lad Marta redde din tand med en rodbehandling
Der er ikke noget værre end tandpine – sådan kan det i hvert fald føles.

Hvis du oplever smerte, ubehag eller følsomhed over for varme eller kolde drikke, bør du kigge forbi Clinica Dental Escandinava i Calahonda eller Fuengirola snarest muligt. Det kan nemlig være de første tegn på en tandinfektion, som kun bliver værre, jo længere du venter – hvis ikke du får den rette behandling.

Det er her, Marta kommer ind i billedet.

Marta - tandlæge i Calahonda
Hvem er Marta?

Marta er en almen tandlæge hos Clinica Dental Escandinava i Calahonda, hvor hun har været en del af teamet, siden hun flyttede til Spanien i 2021. Marta har tilegnet sig en masse international erfaring, siden hun blev færdiguddannet i 2006. Hun har samarbejdet med flere forskellige tandlægeklinikker i Polen i ni år og arbejdet i Stockholm i Sverige i fire år.

Marta er en mester inden for rodbehandlinger. Det er hende, der vil forsøge at redde din tand, hvis du får betændelse.

Hun udfører også kosmetisk tandpleje, genoprettende tandpleje og protetik. Men hendes specialområde inden for tandpleje er endodonti – bedre kendt som rodbehandling.

Du vil være i veluddannede og ambitiøse hænder med Marta som din tandlæge. Samtidig med at hun hjælper patienter med alle ovenstående behandlingstyper, er hun også i gang med at tage en kandidatgrad i Clinical Endodontics, Microscopic and Endodontic Microsurgery (kliniske endodontiske behandlinger, mikroskopisk og endodontisk mikrokirurgi).

Mød Lucia, en af vores andre tandlæger hos Clinica Dental Escandinava i Calahonda, som også udfører kosmetisk tandpleje.

Hvad er genoprettende tandpleje?

Genoprettende tandpleje (restorative dentistry på engelsk) omfatter tandbehandlinger, der reparerer eller erstatter en tand. Det kan blandt andet være rodbehandlinger, kroner og broer samt tandimplantater.

Formålet med genoprettende tandpleje er at gendanne tandens funktion og/eller udseende. Der findes mange fordele ved genoprettende tandpleje. Behandlingerne kan f.eks. hjælpe dig med at genvinde tandens funktion, fjerne smerter, forbedre dit smil og forhindre yderligere tandproblemer.

Genoprettende tandpleje skal dog ikke forveksles med kosmetisk tandpleje, som Marta også udfører. Begge områder kan bidrage til at forbedre dit smil, men kosmetisk tandpleje fokuserer på det æstetiske, herunder behandlinger som facader og blegning af tænderne.

Hvad er protetik?

Protetik er en gren inden for tandlægefaget, der vedrører design, fremstilling, tilpasning og udskiftning af tænder med kunstige tandproteser.

En protesetandlæge er en specialist i genoprettende tandpleje, som arbejder med de mere komplekse tandproblemer inden for genoprettende tandbehandling. En protetisk behandling kan være nødvendig, hvis du har en alvorlig infektion i tanden, som har ødelagt vigtige tandkomponenter, så din tand ikke kan reddes. Eller hvis du har alvorlig caries, også kendt som huller i tænderne.

rodbehandling
Hvad er en rodbehandling eller en endodontisk behandling?

En rodbehandling eller en endodontisk behandling er en procedure, der bruges til at forsøge at redde din tand. Formålet er at behandle eller forebygge smerter og betændelse i tænderne ved at udrydde bakterier og fjerne dødt væv inden i tanden. Der er nemlig ingen grund til at erstatte din naturlige tand, medmindre det er absolut nødvendigt.

Processen for en rodbehandling starter med, at vi skyller al infektionen ud, fjerner den døde nerve og desinficerer roden. Derefter fylder vi indersiden af tanden med pasta og rodfyldningsmateriale. På denne måde redder vi din tand, idet indersiden bliver fyldt op, så bakterier ikke længere kan trænge igennem og give betændelse. Til sidst sætter vi ofte en krone på tanden, som omslutter resttandsubstansen og således styrker tanden.

Hvorfor får du tandrodsbetændelse?

Tandrodsbetændelse er betændelse omkring roden af en tand, hvilket kan behandles med en rodbehandling.

Hvis du har betændelse i roden af din tand, kan det skyldes, at du har et hul i tanden, som når igennem tandbenet og ind til nerven. Dermed kan bakterier trænge ind og forårsage betændelse i nerven. En rodbehandling kan også være nødvendig, hvis din tand har fået et slag (traume), eller hvis fyldningen ligger for tæt på selve nerven.

Vær opmærksom på, at det også er muligt at få en infektion efter en rodbehandling. Risikoen for tandrodsbetændelse er desuden højere, hvis du er ryger, har en tør mund, dårlig mundhygiejne eller et svækket immunforsvar.

Tips til at forebygge tandrodsbetændelse:

Uanset hvor dygtig Marta er til at redde tænder, vil du sandsynligvis gerne undgå tandrodsbetændelse. Den bedste måde at forhindre rodbetændelse på, er ved at undgå at få huller i tænderne eller sørge for at få hullerne lavet med det samme.

Herunder får du et par tips til, hvad du kan gøre:

  • Børst dine tænder og brug tandtråd to gange om dagen
  • Brug en blid antiseptisk mundskyl de første dage efter en rodbehandling
  • Tag håndkøbsmedicin som ibuprofen mod ømhed efter en rodbehandling
  • Få tandrensninger mindst to gange om året for at vedligeholde dine tænder

Kontakt os for yderligere oplysninger om genoprettende tandpleje, protetik og rodbehandling/endodonti.


Relateret artikler